Afrikansk buffel

Beskrivning och egenskaper

Den Afrikanska Buffeln är Afrikas enda vilda ko och är samma art som tamboskap. De kallas Buffel, Cape buffel, skogs buffel, och Savannah buffel.
De är starka och imponerande djur, med kompakt kropp. Deras färg är svartgrå eller mörkbrun och både manliga och kvinnliga har uppåtvända horn.
Skogsbuffel är mindre och rödbrun till färgen med horn som sveper upp i en mer bakåt riktningar.
De lever i flockar på upp till 1.000 individer, främst kalvar och honor, de äldre hanarna lever oftast utanför de stora besättningarna. Stora hjordar är oftast ganska avslappnade och i allmänhet inte agresiva, men när hotas av deras huvudsakliga rovdjur, en grupp  lejon, sparkar de starka skyddande band i flocken igång och honorna kommer samlas för att försvara den buffel som är under attack av rovdjuren. Är buffelflocken tillräckligt stor kan den  lätt köra iväg en grupp lejon. De äldre tjurarna som håller till utanför stora hjordar, antingen ensamma eller i små grupper är mycket mer benägna att ta attackera.

Buffelns matvanor

Bufflar är betesdjur och deras diet består av en mängd olika gräs, inklusive det grövre gräset som andra vilda djur lämnar efter sig. Under tider av torka kommer de också äta bladen på buskar och träd. Den bästa tiden att se dem är tidigt på morgonen eller i skymningen när de är ute och betar. Under den varma dagen tenderar de att söka skydd i skugga eller skogsområden. Bufflar behöver dricka minst en gång om dagen så de är aldrig långt från en vattentäkt.

Habitat

Bufflar är utbredd över hela östra och södra Afrika. De finns vanligen i stora flockar på öppna gräsmarker, Savannen, kärr, flodslätter skogar och skogsbryn. Eftersom de måste dricka minst en gång om dagen de är oftast inte mer än 15 km från en vattentäkt.

Mått & Livslängd

Mankelhöjden kan variera från 1 till 1,7 meter. Med huvudet och hel kroppslängd varierar från 1,7 till hela 3,4 meter. Hos den typ av afrikansk buffel som lever på savannen kan hanar väga allt från 500 till 910 kg, honor väger något mindre. Skogsbuffel är mycket mindre och väger in på 250 till 455 kg. En buffels livslängd är mellan 15-25 år.

Reproduktion

Honorna kalvar först vid 5 års ålder. Dräktighetstiden är cirka 11 ½ månader och de ger upphov till en enda kalv främst under regnperioden. Kalvar är generellt avvanda vid en ålder av ca 10 månader. Hanar lämnar sina mödrar när de är två år gamla och går över till ungtjur grupperna.

Rovdjur och hot

Som ett djur som räknas till ”det fem stora”, ett namn som kommer från dagarna av koloniala jakt och då de är farliga ansågs det vara en fin trofé att döda en . Men på senare tid har deras antal byggts upp och deras nuvarande bestånd är inte hotat.