Afrikansk elefant

Den afrikanska elefanten är det största landlevande däggdjuret på jorden. Det finns två arter av afrikanska elefanten: Afrikansk savannelefant, (Loxodonta africana), afrikansk skogselefant (Africana cyclotis)

Beskrivning och egenskaper:
Elefantens öron är stora och solfjäderliknande och används främst för att styra kroppstemperaturen genom att låta blodet cirkulerar genom de stora kärlen i öronen som kyls med flaxande rörelser. Som man kan förvänta sig av dessa massiva öron har de även god hörsel även om dess storlek främst fyller en annan funktionElephant

Stora betar finns i båda könen, verkar de först vid en ålder av cirka två och fortsätter att växa hela livet. Elefanter använder betar för skalning bark från träd, gräva efter rötter, vallning av ungdjur, “borrning” efter vatten och ibland som ett vapen. En elefants hud är upp till 2,5 cm tjocka där den är som tjockast.

Snabeln är förmodligen den mest facsinating inslag i elefant – det har två grip utskott vid spetsen (den asiatiska elefanten har bara en). Yje elefanter använder sina snablar för att äta, dricka, damm och vatten bad, liksom en viktig form av kommunikation. Snablen visar också elefantens humör, och används för att avvärja andra elefanter och inkräktare och även som ett stöt eller slag vapen. En elefant har ett välutveklat luktorgan och kan hitta vatten genom att lukta på jorden ovanför.

Elefantens ögon är mycket små i förhållande till dess huvud och har dålig syn.

Elefanter bildar djupa familjeband och lever i små sociala enheter. En familj leds av en äldre matriark och innefattar typiskt tre eller fyra av hennes avkommor och deras ungar. Män tenderar att lämna familjen i åldrarna 12 och 15 för att leva solitära vuxna liv.

ElefanterFöda:
Elefanter tillbringar ungefär 16 timmar om dagen ätandes, deras dagliga intat är mellan 4 och 7% av kroppsvikten. Elefanter dricka upp till 160 liter vatten per dag. En vuxen elefant kan bära upp till 6,8 liter vatten i snabeln. Deras kost är varierat och omfattar gräs, löv, kvistar, bark och frukter.
Mått & Livslängd
Den manliga elefanten är mycket större än honan. Han elefanter kan bli upp till 3,5 m och honorna upp till 2.7m. En elefant hane kan väga upp 6 ton medan honor upp till 2,7 ton. Den förväntade livslängden för en elefant är upp till 60 år.