Skimmern – En av Afrikas hotade fågelarter

Ofantligt många fåglar finns att skåda på den Afrikanska kontinenten.
En av dom är den Afrikanska Skimmern som tyvärr inte bara är en trevlig fågel i Afrika utan dessutom utrotningshotad. Du kan se denna fågel i Botswanas Okavango delta. Hotet mot denna fågelart är väldokumenterat. Fågelns bo blir stört av sportfiskare och yrkesfiskare. Skimmern bygger gärna bo på flodstrandens öppna ytor. Här tar de människor som fiskar gärna upp sina nät och sprider ut för genomgång och reparationer.
Typiskt nog så hålls dessutom en stor sportfiske tävling mitt i skimmerns parningssäsong längs med stränder där fågeln häckar.
Häckande SkimmerDet gäller att vara konstruktiv här och då Okavango deltat är ett fantastiskt stort måste det finnas en lösning där både fåglar och sportfiske entusiaster kan vara samtidigt menar BirdLife Botswana. En lösning är på väg och innehåller bland annat ett reservat för fåglarna. Då skulle även nilkrokodilen få en bit reservat då även denna djurart har lite att ta igen. Man hoppas på det bästa och håller ett vakande öga på populationen samt informerar fiskebranschen kontinuerligt om vad som gäller.