Lejon

Lejon är unika genom att de är de enda katter att leva i grupper. De är den största medlemmen i kattfamiljen och den största av alla afrikanska rovdjur. Där de bor är de det översta rovdjuret i det afrikanska ekosystem.

Lejon

Beskrivning och egenskaper:
Lejon är ljus bruna till brun-orange aktiga i färg. Med variationer i allt från silverglänsande gul till rödbrun med ljusare undersida (Lejon honans  mage är gulaktig till nästan vitt),gul till svart man. Svaga leopardaktiga fläckar finns i allmänhet på de unga lejonen och dessa följer i vissa fall med till vuxen ålder.

Hanen har tjock man runt huvudet som sträcker sig ner bröstet mellan frambenen och varierar i färg från blond till svart, medan honorna saknar man.

Lejon har massiva axlar och starka framben, långa, vassa klor och korta, kraftiga käkar. Ett lejons vrål kan höras av människor på ett avstånd på upp till 8 km.

En flock av lejon består för det mesta  av besläktade honor. Medan en typisk flock innehåller ca 13 lejon, kan stora flockar innehålla så många som 40 lejon, medan vissa flockar består av endast två lejon . Flockens revir varierar i storlek från 20 till 400 km ².

Lejon är främst nattaktiva och är kända för att sova eller vila i ca 20 timmar per dag. Man kan ofta hitta dom liggandes under en skuggig buske, särskilt efter att de har ätit.

Lejon
Föda:
Som köttätare som lever helt på kött av andra däggdjur har lejonet 30 tänder, inklusive stora huggtänder att greppa och döda bytesdjur med. Saxliknande kindtänderna skär köttet, och med små framtänder skrapar lejonet köttet från benbitar. Mycket av deras jakt sker på natten och i tidiga gryningen. Om lejonet fäller ett stort byte , kan lejonet äta nästan 36 kg kött i en måltid och sedan inte behöva äta på flera dagar. I genomsnitt behöver ett lejon att äta ca 5 kg kött per dag.

Habitat:
Lejonet finns i hela södra Saharaöknen och i delar av södra och östra Afrika. De är i allmänhet på grässlätterna, savannen och torra skogsmarkerna men aldrig setts i kraftigt skogsområden. Lejonet kan hittas i de flesta av de nationalparker och naturreservat som finns i Afrika.

Mått & Livslängd
hanar når upp till en mankhöjd på 1.2meters och vikt mellan 150-250kgs, honorna är mindre och når en mankhöjd på 1,05 m och väger upp mellan 120 -180 kg. Lejon lever 12-16 år i naturen och 25 år i fångenskap.

reproduktion:
En lejonhona har en dräktighets period på ungefär 110 dagar, varefter hon föder upp till fyra ungar. Generellt  föder hon i ett avskilt områden borta från gruppen och introducerar ungarna till flocken när de är ungefär åtta veckor. Det händer ofta att flera honor föder vid ungefär samma tid, och de delar då uppgiften att skydda och vårda ungarna. Mödrarna vårdar ungarna i upp till 8 månader, även om de börjar ta med ungarna att äta på djur de fält när ungarna är så små som 3 månader gammla. Vid ungefär 11 månaders ålder börjar ungarna lära sig att jaga med flocken. Honorna tar hand om sina ungar tills de är ungefär två, tills modern är redo att skaffa en ny kull.

Rovdjur och hot:
Även om mängden lejon minskar, är de anges de för närvarande inte som utrotningshotade. Hot är jakt, förlust av livsmiljöer och mänskliga ingrepp.