Leopard

Beskrivning och egenskaper:
Afrikanska leoparder har en stor variation i pälsfärgen, beroende på läge och livsmiljö, med blekgul till mörka cirkulära rosetter på sidorna, ryggen och svansen. De har fasta fläckar på sina ansikten och vitaktig färg nedan. Även andra svarta former förekommer.
leopard

Leoparder är en av de vanligaste katter i Afrika, men de är också de mest tillbakadragna och som sådan är de svåra att upptäcka, ofta smälter de in med sin omgivning. De är nattdjur och mest aktiva i skymningen. De tenderar att jaga på kvällarna och tidiga morgnar, som också är är en anledning till att de inte ses ofta.
Vuxna är generellt ensamlevande djur med hanar och honor som endast kommer i kontakt med varandra för att para sig.

Föda:
Leoparder är köttätare och jagar små antiloper, vårtsvin och apor/babianer  deras kost består även av fåglar och reptiler. De lagrar sina byten uppe i träd för att hålla maten på säkert avstånd  från lejon och hyenor.
leopard
Habitat:
De kan hittas i de flesta länderna söder om Sahara. Deras livsmiljö är bred och de kan ses i halvtorr mark, buskmark, Bush, savanner, berg låglandandets regnskogar, flodens skog och klippformationer. De gillar att sola sig på termitstackar eller klippformationer.
Mått & Livslängd
leopard hanen är större än honorna  som väger upp till 30 till 90 kg. Medan honor väger mellan 23 och 60kg. De växer upp till mellan 90 och 168 cm (huvud till svans). Med en svans på 60 till 110 cm. Mankhöjd 45 till 80 cm.
Generellt lever de i 15-20 år i naturen.

reproduktion:
Leoparder föder året runt, och kan ha mellan 2 till 6 ungar. Honorna uppfostrar ungarna själva. Dräktighetstiden är allt från 90 till 112 dagar och de kommer att bli vuxna på mellan 18 till 22 månader. Leopardungar hålls dolda de första månaderna och vid ca 4 månader börjar mamman träna ungarna att jaga små djur.

Rovdjur och hot:
Människor har varit och är fortfarande det största hotet mot överlevnaden för leoparder vars antal idag är stort, minskar. Förlust av livsmiljöer, fragmentering / nedbrytning, jakt / insamling, skadedjursbekämpning har fortsatt genomslag på kvarlevor av leoparder.